BodyGabor.hu
nyelvi preferencia: Hu ✔ | En

A Kutya Éji Dala a Berlinálén

A február 5-én kezdődő Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon, vagyis a Berlinélén a fesztivál "Winter Adé" szekciójában szerepel Bódy Gábor Kutya Éji Dala c. filmje is.

Az 1983-as kultfilmet a rendszerváltás emlékére létrehozott program keretében február 9-én vetítik le a CinemaxX 8 -ban, 21.30-tól, illetve 10-én a Zeughaus Kinoban, 18 óra 30 perces kezdéssel.

A Kutya Éji Dala Bódy Gábor első nagyjátékfilmje, a 145 perces remekmű stílusára és új filmes eszközeire azóta filmes generációk sora utalt vissza, és a rendező és barátai (Méhes Marietta, Grandpierre Attila, Oliver Hirschbiegel, Derzsi János, a teljes A. E. Bizottság zenekar) szereplésével készült film komoly nyomot hagyott a magyar filmművészetben.




A történet egy kis faluban játszódik, a 80-as évek legelején, ahova egyik éjszaka egy pap érkezik. Ugyanazon a buszon utazik egy fiatal csillagász is, aki a közelben levű obszervatóriumban dolgozik. Ahogy leszállnak a buszról, észrevesznek egy tolószékes férfit az út szélén, aki a jelek szerint legurult egy kisebb lejtőn, nyilvánvalóan öngyilkossági szándékkal. A pap a segítségére siet, és később is sokszor meglátogatja az 1956-ban egy eltévedt golyó által lebénult kommunista veteránt, meghallgatja őt, és elbeszélget vele. Kettejük furcsa barátkozása mellett más változások is elindulnak a faluban. Az egyik katonatiszt frusztrált és magányos felesége otthagyja a férjét és a 9 éves kisfiát, aki ideje nagy részében egy kedves német turistával barátkozik, Oli-val, és együtt készítenek Super 8-as felvételeket a falu életéről. A nő Budapesten magára talál az akkori underground világban, és énekesnő lesz belőle.
Később felmerül a gyanú, hogy az új pap nem is igazi lelkész, hanem ál-pap. A rendőrség nyomozni kezd, a tolószékes férfi, és a paptól lelki segítséget kérő fiatal lány váratlanul meghal. A pap menekülni kezd...

A A Kutya Éji Dalát a "Winter Adé", angolul az "After Winter Comes Spring" szekcióban vetítik. A szekciót az 1989-es rendszerváltás, a Berlini Fal leomlásának emlékére hozták létre, és az egykori közép-keleti szocialista blokk országainak filmjeiből válogattak össze egy programra valót.

A szekció szlogenje ez: "After Winter Comes Spring - Films Presaging the Fall of the Wall" (vagyis a tél után tavasz jön - filmek, amelyek előrejelezték a Fal leomlását). A programba Bulgáriából, az egykori NDK-ból, Lengyelországból, Romániából, az ex-Szovjetunióból, az egykori Cseszlovákiából és Magyarországról válogattak be jelentős filmeket, amelyek 1977 és 1989 között születtek. A program a Berlinale után országos turnéra indul, Németország-szerte.

A Kutya Éji Dala mellett ebben a szekcióban találhatjuk Jeles András Kis Valentinóját is, amit először vetítenek le Németországban, illetve Vető János Trabantománia c. 1982-es rövidfilmjét is.

A Berlinale a legnevesebb európai filmfesztiválok egyike, az idei az 59-ik lesz a sorban, és a február 5 és 15-e között megrendezett kéthetes rendezvényen közel 400 filmet mutatnak be. A több, mint 200 ezer eladott jeggyel a Berlinale nem csupán egy kiemelkedő európai filmes találkozó, de egyben a világ legnagyobb nézőközönségét is vonzó filmfesztivál is.

A fesztivál hivatalos honlapja ez: http://www.berlinale.de