BodyGabor.hu / hírek - események
 

nyomtatóbarát verzió


  hírek - események
Tarr Béla és Bódy Gábor a New York-i Modern Művészetek Múzeumában ...
A Harmadik - Berlinben
A Kutya Éji Dala a Berlinálén
Psychotechnikum - adaptáció a Gödörben
Minden Mozi
 

Tarr Béla és Bódy Gábor a New York-i Modern Művészetek Múzeumában ...

2009-10-19

A New Yorki-i Museum of Modern Art (röviden MoMA) 2001-ben mutatta be Tarr Béla Sátántangó c. filmjét. A 15 éves évforduló alkalmából egyrészt október 24-én újra levetítik a MoMA-ban a 450 perces filmet, másrészt egy különleges filmválogatás is vetítésre kerül Tarr Béla kedvenc filmjeibõl október 22 és 30-a között, köztük Bódy Gábor Amerikai Anzix-a.

A múzeum kurátora, Jytte Jensen felkérte a külföldön is elismert rendezõt, hogy a film vetítésének jubileuma alkalmából az általa fontosnak tartott filmekbõl állítson össze egy válogatást.

A New York-i múzeumban azokat a filmeket vetítik le, melyek Tarr Bélát inspirálták, illetve az általa 2004-ben alapított T.T. Filmmûhelyben készültek.

Bódy Gábor elsõ játékfilmjét, az Amerikai Anzix-ot (1975) október 23-án Tarr Béla személyesen mutatja be a New York-i Modern Mûvészetek Múzeuma közönségének.

(További filmek a vetítéssorozatból: Jancsó Miklós Szegénylegények (1966), Fehér György Szenvedély (1998), Mundruczó Kornél Johanna (2005) és Dr. Horváth Putyi A Halál Kilovagolt Perzsiából (2006)).


A vetítéssorozat a MoMA, a T.T. Filmmûhely, a New York-i Magyar Kulturális Központ által szervezett Extremely Hungary, a Palisades Tartan forgalmazó cég és a Magyar Filmunió közremûködéseként valósult meg.
http://www.moma.org/visit/calendar/films/1000


© BodyGabor.hu | email: kiskep | in association with C3.hu