BodyGabor.hu
language preference: En ✔ | Hu

a cikk eredeti címe:

"re: Csaplár-verzió
(válaszul Filmvilágban megjelent kétrészes cikksorozatra - 2008 Június/Július)

írta: Jósvai Péter"

Az eredeti cikk PDF formában itt elérhető.

 

Az új szöveg pedig ez:

 

re: re: Csaplár verzió – elnézéskérés, és újragondolás, 2023 okt 25.

Az embernek rendbe kell tennie a dolgokat maga körül. Ezen a címen, “re: Csaplár verzió”, és ez alatt az URL alatt volt egy cikk (ma: PDF-ként csatolva alul), amit akkor írtam, amikor Csaplár Vilmos Filmvilág béli beszélgetését olvasva többen borzasztóan érezték magukat – éreztük magunkat.

Csaplár roppant élesen fogalmazott, gyakorlatilag azt írta le, hogy akármit képzel akárki, a tények nyersek és egyszerűek, mint az a bicska, amit… – és nekem, külső személőnek határozottan az volt a benyomásom, hogy valamiféle külső befolyás hatására állt át a másik oldalra. Ez nyomban két állítás, egyszerre.

Amit én képviseltem, az volt, hogy ha nem tudjuk, hogy mi történt, akkor nem szabad a barátunkat, aki az áldozat, megvádolni az elkövetéssel. Ezt fenntartom. Viszont a fenti két állításom – "külső hatásra" és "átállni a másik oldalra" – visszavonom. És elnézést kérek.

Elnézést kérek Csaplár Vilmostól, amiért feltételeztem, hogy nem töltötte be teljes mértékben a legjobb barát szerepét.

Arról, hogy a legjobb barátjával szemben akartam, kéretlenül, külsősként védeni Bódyt, arról az a bizonyos Nyom Nélkül c. adás győzött meg, kb. az ötödik megnézéskor. Ekkor újraolvastam a Filmvilágban a beszélgetés transzszkriptjét, és már minden mást jelentett.

Helyre állt a “rend”, mármint annyiban, hogy immár a legjobb barát legőszintébb gondolatait olvastam ki ugyanabból a szövegből. Bódy halálának körülményei, ezzel együtt, teljesen tisztázatlanok, de a hangsúly e mondatban a “körülményeken” van, és nem a a gyilkosság vagy öngyilkosság tényének kérdésén. Sok hazugság, sok manipuláció, sok elfedett tény húzódik meg 1985 október 24-e mögött, ideértve a titkosrendőrség vagy hogy nevezzük, érintettségét, akciózásait. De ezek nyomozása, évtizedek távolából egy meglehetősen problematikus tevékenység.

Fura, ebben a pillanatban gondolok bele, hogy '83-ban nálunk járt anyám nagybácsija, Amerikából, és adott egy magazint, ami 2 évvel az eset után Natalie Wood halálának körülményeiről szólt, és éveken át olvasgattam, mert éreztem, hogy valami nincs rendben a hivatalos narratívával, és izgatott az egész. És most pár hete ismét rákerestem, és elolvastam egy nagyon hosszú és nagyon jó cikket a Vanity Fair website-on. És jó érzés, hogy annak idején sem fogadtam el az elfogadott verziót. Mindez lazán kapcsolódik Bódyhoz, de amikor az ember rendet akar tenni, akkor mégis, és elemi erővel.

Akárhogyan is, azt húznám alá, hogy Bódy 100%-ban áldozat, és hogy Csaplár Vilmos ennek semmiben sem mond ellent sehol, semmiben, és 100%-ban tölti be a legjobb barát szerepét, hűségesen.

 

Jósvai Péter, 2023 okt 25.

 

Utóirat:

A magam részéről továbbra is azon az állásponton vagyok, hogy lévén két lehetséges verzió (gyilkosság, öngyilkosság),