BodyGabor.hu
nyelvi preferencia: Hu ✔ | En

a cikk eredeti címe:

"re: Csaplár-verzió
(válaszul Filmvilágban megjelent kétrészes cikksorozatra - 2008 Június/Július)

írta: Jósvai Péter"

Az eredeti cikk PDF formában itt elérhető.

 

Az újgagondolt szöveg pedig ez:

 

re: re: Csaplár verzió – elnézéskérés és újragondolás, 2023 okt 25.

Az embernek rendbe kell tennie a dolgokat maga körül. Ezen a címen, “re: Csaplár verzió”, és ez alatt az URL alatt volt egy cikk (ma: PDF-ként csatolva alul), amit akkor írtam, amikor Csaplár Vilmos Filmvilág béli beszélgetését olvasva többen borzasztóan érezték magukat – éreztük magunkat.

Csaplár roppant élesen fogalmazott, gyakorlatilag azt írta le, hogy akármit képzel akárki, a tények nyersek és egyszerűek, mint az a bicska, amit… – és nekem, külső személőnek határozottan az volt a benyomásom, hogy valamiféle külső befolyás hatására állt át a másik oldalra. Ez nyomban két állítás, egyszerre.

Amit én képviseltem az az volt, hogy ha nem tudjuk, hogy mi történt, akkor nem szabad a barátunkat, aki az áldozat, megvádolni az elkövetéssel. Ezt fenntartom. Viszont a fenti két állításom – külső hatásra és átállni a másik oldalra – visszavonom.

Ezzel együtt, a korábbi cikket leginkább a terjedelme és a nem-szókimondó fogalmazásmód miatt archiválom. Kár elolvasni egy olyan szöveget, amelyben nincs ki mondva az, amit a szöveg valójában állít. Másfelől viszont a web és a weben fellelhető szövegek olvasása roppant felületes gyakorlat, és jobb felülírni a korábban publikált gondolatokat, mint hozzájuk toldani egy folytatást, mert akkor a kettő egymás ellett lesz, egy szinten.

Egyszóval, a lényeg: utólag elnézést kérek Csaplár Vilmostól, amiért feltételeztem, hogy nem töltötte be teljes mértékben a legjobb barát szerepét. Hogy tévedtem, és a legjobb barátjával szemben akartam, kéretlenül, külsősként védeni Bódyt, arról az a bizonyos Nyom Nélkül c. adás győzött meg, amit előtte is láttam párszor. Utána újraolvastam a Filmvilágban a beszélgetés transzszkriptjét, és már minden mást jelentett. Helyre állt a “rend”, mármint annyiban, hogy immár a legjobb barát legőszintébb gondolatait olvastam ki ugyanabból a szövegből. Bódy halálának körülményei, ezzel együtt, teljesen tisztázatlanok, de a hangsúly e mondatban a “körülményeken” van, és nem a a gyilkosság vagy öngyilkosság tényének kérdésén. Sok hazugság, sok manipuláció, sok elfedett tény húzódik meg 1985 október 24-e mögött, ideértve a titkosrendőrség vagy hogy nevezzük, érintettségét. De ezek nyomozása, évtizedek távolából – fura, ebben a pillanatban gondolok bele, hogy '83-ban nálunk járt anyám nagybácsija, Amerikából, és adott egy magazint, ami 2 évvel az eset után Natalie Wood halálának körülményeiről szólt, és ami azt illeti, pár hete volt, hogy ismét rákerestem, és elolvastam egy nagyon hosszú és nagyon jó cikket a Vanity Fair website-on – egy nem könnyen igazolható tevékenység.

Akárhogyan is, azt húznám alá, hogy Bódy 100%-ban áldozat, és hogy Csaplár Vilmos ennek semmiben sem mond ellent sehol, semmiben, és 100%-ban tölti be a legjobb barát szerepét, hűségesen.

 

Jósvai Péter, 2023 okt 25.